Wśród zaproszonych byli również goście z Bogatyni, fot. SP w Zgorzelcu

Blisko 70 osób przybyło wczoraj na noworoczne spotkanie przedsiębiorców, rolników i samorządowców powiatu zgorzeleckiego, które odbyło się w restauracji Kaprys w Zgorzelcu

Gospodarzami spotkania byli Starosta Zgorzelecki Artur Bieliński, kierownik biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) Katarzyna Murmyło oraz przewodniczący Związku Pracodawców Powiatu Zgorzeleckiego (ZPPZ) Ryszard Skobierski.

Gości powitał zespół gitarowy z Państwowej Szkoły Muzycznej w Zgorzelcu, po czym starosta omówił ideę przedsięwzięcia: wzajemne poznanie się, nawiązanie kontaktów, wymianę poglądów i doświadczeń. Artur Bieliński podkreślił także możliwości jakie daje zrzeszanie się i pozyskiwanie partnerów do kooperacji, przekazał również informację o rozmowie z niemiecką izbą przemysłowo-handlową (IHK), która jest zainteresowana współpracą  z polskimi kontrahentami. Szefowa ARiMR poinformowała o zakończeniu kolejnego naboru wniosków w ramach "Modernizacji gospodarstw rolnych", o tym, że od 2 lutego do 15 marca br. rusza III nabór wniosków o przyznanie pomocy na odbudowę gospodarstw zniszczonych przez powodzie, a także o kampanii przyjmowania i obsługi wniosków obszarowych, która rozpocznie się 15 marca. Przewodniczący Ryszard Skobierski zachęcał przedsiębiorców do wstępowania w szeregi ZPPZ. Członkowie związku pracodawców spotykają się w każdy I i III poniedziałek miesiąca, o godz. 19.00 w restauracji Kaprys.

Goście obejrzeli także prezentację dotyczącą Powiatowego Centrum Doradztwa Gospodarczego – wyspecjalizowanej komórki starostwa służącej pomocą małym i średnim przedsiębiorstwom, oprócz doradztwa zajmującej się m.in. promocją handlu i przemysłu i nawiązywaniem kontaktów transgranicznych, przygotowaną przez kierownika PCDG Jacka Szymańskiego. Po części oficjalnej, przyszedł czas na wymianę poglądów i rozmowy indywidualne.

Źródło: SP w Zgorzelcu

Podziel się ze znajomymi!

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.