Ireneusz Słomiak zrezygnował z dalszego trenowania piłkarzy "Granicy". Nowym szkoleniowcem został 55-letni Czech Miroslav Racsko.

Miroslav Racsko (z lewej) - pierwszy trener drużyny seniorów Granicy i Jacek Cichocki - prezes MKS Granica Bogatynia, fot. facebook.com/granicabogatynia

- Po rezygnacji Ireneusza Słomiaka z funkcji trenera, zarząd MKS Granica Bogatynia rozpoczął negocjacje na stanowisko trenera pierwszego zespołu. Rozmowy z kandydatami do objęcia funkcji trenera zaczęły się w piątek. Nazwisko nowego szkoleniowca poznamy najpóźniej w środę - informował kilka dni temu na portalu społecznościowym Jacek Cichocki, prezes MKS Granica Bogatynia (vide Prezes Lipko składa rezygnację).

Na nowego szkoleniowca nie trzeba było długo czekać. "Informujemy wszystkich kibiców i sympatyków MKS Granica Bogatynia o podpisaniu umowy z Miroslavem Racsko, który w nadchodzącym sezonie obejmie stanowisko pierwszego trenera naszej drużyny seniorów" - ponformowł klub na Facebooku (facebook.com/granicabogatynia).

Według opisy cytowanego źródła Miroslav Racsko ma 55 lat był wychowankiem czeskiego drugoligowego klubu FC Vítkovice. Podczas swojej kariery piłkarskiej grał w takich klubach jak: VP Frýdek Místek, MFK Havířov. Swoja karierę trenera zaczął już pod koniec lat 80-tych, na Słowacji i w Czechach, pod koniec lat 90-tych wyjechał do Stanów, gdzie studiował jak i trenował młodzików reprezentacji U12 tam odniósł sukcesy. Po przygodzie w USA, pojechał do Meksyku gdzie odbył staż w tamtejszej Primera Division w klubach takich jak Monterrey, Pachuca. Miroslav jest też dobrze znany na Dolnym Śląsku, w 2004 roku został szkoleniowcem III-ligowego Motobi Inkopax Kąty Wrocławskie. W 2009 został zatrudniony w dobrze znanej nam drużynie GKS Kobierzyce.

Granica zakończyła miniony sezon IV ligii na 9 miejscu (wspomniane Kobierzyce na 5.) Bogatyńscy piłkarze 13 razy zwyciężali, 2 razy remisowali i ponieśli 15 porażek.

Podziel się ze znajomymi!

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.