Wczoraj w Hradku nad Nisou odbyło się spotkanie z Pavlem Palouśem uznawanym obecnie za najlepszego specjalistę od piwa w Czechach.
Eksperta zaprosili miłośnicy dobrego piwa z Czech, Niemiec i oczywiście Polski skupieni wokół jednej z facebookowych grup. Pavel Palouś aktualnie pracuję dla praskiego browaru "Cobolis", a w przeszłości również dla browaru "Albrecht" z Frydlantu, gdzie do dziś zdecydowana większość piw jest według jego przepisu. Można było skosztować wszystkich produktów z Pragi, podyskutować przede wszystkim o piwie oraz zakupić butelki z tym szlachetnym płynem. Dyskusję oraz degustację trwały aż do północy i nikt z prawie 25 zaproszonych gości nie był rozczarowany. Każdy utwierdził się w przekonaniu, że słynne piwa komercyjne nie umywają się do tego co potrafi wyczarować piwowar jeśli wkłada do tego serce.
Pavel Palouś kilkanaście dni temu otrzymał nagrodę "Piwowar roku 2018 " w Czechach . Piwka próbowaliśmy w 0,3 l kufelkach.Zaczęliśmy od 10 ° i w górę aż do 24°.
fot. S