Pyszne danie regionalne z górzystej części Górnych Łużyc
Teichelmauke idealnie smakuje z pszenicznym piwem Landskron Weizen albo Landskron Kellerbier (niefiltrowane) ze stolicy Wschodnich Górnych Łużyc - Görlitz (fot. A. Lipin)
Relacjonując spotkanie pod Guślarzem byłych i dzisiejszych mieszkańców Jasnej Góry, nadmieniłem o obiadowym daniu Teichelmauke, które wspominali niemieccy goście. Jadali je w Lichtenberg jako dzieci. Przy stole wymieniliśmy się wrażeniami i wariacjami tej potrawy. W relacji obiecałem, że poświęcę odrębny tekst temu prostemu, wiejskiemu daniu. Nie jestem zresztą pierwszy. Już kilka lat temu pisał o nim Waldemar Brygier w magazynie "Nasze Sudety". Ja natknąłem się na owe danie wertując "Oberlausitzer-Kochbuch mit historischen Betrachtungen" (Górnołużycka Książka Kucharska z historycznymi rozważaniami") wydaną przez Oberlausitzer Verlag w 1991 roku.
Co to takiego i jak przyrządzić danie mozna przeczytać: www.goryizerskie.pl - Kuchnia spod Guślarza