W niedzielę, 13 października w godzinach popołudniowych w Ośrodku Rekreacyjnym nad jeziorem Kristýna w Hradku nad Nysą odbyło się wspólne biesiadowanie podczas spotkania mieszkańców pogranicza Polski, Niemiec i Czech.

 

Smaki regionu to spotkanie w drodze do stolicy kultury 2025, do której pretenduje miasto Zittau. Była to okazja do bliższego poznania się Czechów, Polaków i Niemców.

Podczas wspólnej degustacji regionalnych potraw i różnorodnych specjałów kulinarnych z sąsiedzkiej kuchni można było delektować jej różnorodne smaki i zrelaksować się przy rytmach rockowej muzyki.

W trakcie spotkania zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne podczas, których uczestnicy uczyli się marynować kiełbasę w zalewie octowej, przygotowanej według receptury i zasad tradycyjnej kuchni czeskiej tzw. utopelec.

Kolejne spotkanie planowane jest na 30 listopada w Sieniawce w świetlicy wiejskiej; organizowane będzie przy współudziale sołectwa, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Wydziału Współpracy z Zagranicą i Promocji UMiG w Bogatyni. Już dziś serdecznie zapraszamy.

Źródło, foto: UMiG Bogatynia

image_01.jpg image_02.jpg image_03.jpg

image_04.jpg image_05.jpg image_06.jpg

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.