Zdjęcie z imprezy autorstwa Damiana Lickindorfa/GOK SulikówWyróżnienie na III Sulikowskich Mistrzostwach Europy w Zupie otrzymała pomidorowa Przemka Tracza z Bogatyni 

Jak mówi świeże jak barszcz przysłowie – głową żuru nie przebijesz. Na III Sulikowskich Mistrzostwach Europy w Zupie żury (zupna wersja bardziej tradycyjnego jury) wybrało mistrzów 2013 w Zupie. Zwyciężyła Mikułowa i wileńska zupa grzybowa, drugie miejsce dla zupy wulkanicznej z Sulikowa, trzecie dla zupy głodomora z Małej Wsi Górnej. Zdjęcia z imprezy autorstwa Damiana Lickindorfa tutaj.

Wyróżnienia dla pomidorowej Przemka Tracza z Bogatyni okraszonej piosenką, zupy zakochanych (kremu z cukinii) państwa młodych Szywałów ze Studnisk Dolnych i dla kociołka bałkańskiego z Wykrotów. Poza tym jeszcze na przykład zupa estragonowa, cygańska kwaśnica i żurek.

Na sulikowskim rynku kramiki z lokalnymi produktami, na scenie folkowe Zawiało z Rybnika, rock'n'rollowy the Rising Sun z Bogatyni i jazzująca Lidia Pospieszalska z zespołem. Sulików dawno (o ile w ogóle) nie słyszał takich dźwięków.

Podobno muzycznie za ambitnie na to małe miasteczko, ale czym grochówka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci… Impreza udana pod każdym względem. Organizator – GOK Sulików dziękuje sponsorom – przede wszystkim Sparkasse Goerlitz, Stowarzyszeniu Promocji Kultury Ziemi Pieńskiej i ceramice Cerania z Rudzicy.

Źródło: gok.sulikow.pl

Podziel się ze znajomymi!

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.