Bogatynianie na Letnim Biegu Piastów, fot. dzięki uprzejmości A. Antczaka

Adrian Antczak z Bogatyni zajął drugie miejsce w Letnim Biegu Piastów. Wśród pół tysiąca biegaczy znalazło się siedmiu z Bogatyni

Półmaraton Górski – Letni Bieg Piastów i Jakuszycka Dziesiątka to biegi, które odbyły się w miniona sobotę. Jak podają organizatorzy w sumie do mety obu biegów dotarło 438 zawodniczek i zawodników (z 515 zgłoszonych). Najlepiej spisał się Adrian Antczak pracownik Bogatyńskich Wodociągów i Oczyszczalni S.A. zajmując bardzo dobre drugie miejsce w Półmaratonie Górskim (bliżej sylwetkę bogatyńskiego biegacza przedstawialiśmy w artykule Bogatyński maratończyk (wywiad)). Adrian przybiegł na metę z czasem 1:27:09 – o niespełna 3 minuty gorszym od zwycięzcy Piotra Holly z Wałbrzycha. Trasa była bardzo wymagająca i dość stroma. Przewyższenie wyniosło prawie 500 metrów. Średnie tempo to 4,07 m/km. Jak wspomina nam Pan Adrian trenuje w Górach Izerskich, dlatego te warunki bardzo mu sprzyjały. Z tego, wyniku jest bardzo zadowolony ponieważ awansował w porównaniu do zawodów górskich, w których brał udział miesiąc wcześniej. W dniu 20 lipca 2013 w półmaratonie Wielka Pętla Izerska w klasyfikacji generalnej, był też wysoko - zajął dobre 6 miejsce.

W Letnim Biegu Piastów uczestniczyła też drużyna biegowa z „ELTUR-SERWIS” Spółka z o.o. z Bogatyni w składzie: Paweł Szczotka, Tomasz Humen, Ryszard Krzos, Marcin Bielawa, Adam Brzozowski osiągając również świetne czasy. Wśród startujących w Półmaratonie Górskim (21,1 km) bogatynianie znaleźli się na następujących pozycjach: Tomasz Humen (40 miejsce), Ryszard Krzos (175 miejsce), Marcin Bielawa (209 miejsce) i Marek Mazurek (215 miejsce). W Jakuszyckiej Dziesiątce (10 km) Paweł Szczotka zajął 32 miejsce. Jedyną kobietą z Bogatyni była Jowita Król, która ukończyła Jakuszycką Dziesiątkę na 68 miejscu.

fot. dzięki uprzejmości A. Antczaka

Podziel się ze znajomymi!

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.