fot. bogatynia.info.plPrzewiduje się wystąpienie burz, miejscami z opadami gradu. Lokalnie, zwłaszcza w zlewniach Nysy Łużyckiej, Kwisy i Bobru, wzrosty stanów wody mogą być gwałtowne

Uwaga: wezbranie z przekroczeniem stanów ostrzegawczych

INFORMACJA O NIEBEZPIECZNYM ZJAWISKU Nr I:73
Zjawisko: wezbranie z przekroczeniem stanów ostrzegawczych
Stopień zagrożenia: 2

Ważność: od godz. 15:00 dnia 08.08.2013 do godz. 12:00 dnia 09.08.2013
Obszar: Województwo dolnośląskie
Przebieg: W obszarach występowania silnych ulew przewiduje się szybkie i znaczące wzrosty stanów wody, szczególnie na małych ciekach górskich i podgórskich. Lokalnie, zwłaszcza w zlewniach Nysy Łużyckiej, Kwisy i Bobru, wzrosty stanów wody mogą być gwałtowne. Stany ostrzegawcze mogą zostać przekroczone lokalnie w zlewniach sudeckich dopływów Odry, szczególnie w zlewniach Nysy Kłodzkiej, Ślęzy i Bobru. Lokalne przekroczenia stanów alarmowych możliwe w zlewniach Strzegomki i Kaczawy. Największe wzrosty stanów wody i przekroczenia stanów alarmowych mogą wystąpić w zlewanich Nysy Łużyckiej i Kwisy.  
Prawdopodobieństwo wystąpienia zjawiska: 75%
Uwagi: Brak

Dyżurny synoptyk hydrolog: Kinga Strońska

***

OSTRZEŻENIE Nr 68

Zjawisko: Silne burze z gradem
Stopień zagrożenia: 2
Biuro: Biuro Prognoz Meteorologicznych regionalne
Obszar: Województwo dolnośląskie
Ważność: od 2013-08-08 14:00:00 do 2013-08-09 05:00:00
Przebieg: Przewiduje się wystąpienie burz, miejscami z opadami gradu, podczas których opady deszczu wyniosą od 10 mm do 20 mm, miejscami 40 mm, a wiatr osiągnie w porywach od 80 km/h do 90 km/h. Z prawdopodobieństwem 30% możliwe są porywy wiatru do 110 km/h.
Prawdopodobieństwo: 80%
Uwagi: Do godziny 20:00 08.08.2013 obowiązuje Ostrzeżenie nr 62 Upał/3 wydane dnia 01.08.2013 o godz. 13:45.
Czas wydania: 2013-08-08 12:43:00
Synoptyk: Edyta Socha

Źródło: GCZK

Podziel się ze znajomymi!

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.