Wampir Tobiasz - wędrówki w czasie i przestrzeni, fot. plakat wystawyW Raspenawie znaleziono szczątki kolejnego "wampira". To już drugie tego typu znalezisko. Czy stanie się również tak popularny jak hradecki Tobiasz?


Archeolodzy w Raspenawie odnaleźli człowieka pochowanego obliczem do ziemi - informuje Liberecki Dziennik. Szczątki zostaną poddane analizie, która ma dać więcej informacji na temat znaleziska. To drugi już taki przypadek w regionie libereckim. Pierwszy został znaleziony trzy lata temu w Hradku nad Nysą pochodził z połowy 14. stulecia. Znaleziony w Raspenawie szkielet jest o trzysta lat młodszy.

We wrześniu na łamach bogatynia.info.pl pisaliśmy o rekonstrukcji twarzy hradeckiego upiora (vide Poznali wygląd "wampira" z Hradka). Wówczas dokonano rekonstrukcji twarzy słynnego szkieletu odnalezionego pod ziemią dwa lata temu. Została nawet zorganizowana specjalna wystawa, a szkielet dostał imię - pisaliśmy na ten temat w artykule Obejrzyj "wampira" z Hradka. Ma na imię Tobiasz.

Przypomnijmy: wiosną 2010 roku archeolodzy pracujący przy rewitalizacji rynku miejskiego w czeskim Hradku nad Nysą odkryli szkielet pochowany około siedemset lat temu. Szkielet został odnaleziony poza obrębem ówczesnego cmentarza. Szczątki znajdowały się jedynie 20 cm pod powierzchnią rewitalizowanego rynku i ułożone były głową w dół. Przy zwłokach znaleziono stare monety (m.in. grosze Jana Luksemburskiego z XIV w.), które pozwoliły określić czas pochówku. Sposób pogrzebania był bardzo specyficzny i według analizy prawa z epoki XIV w. pozwalał przypuszczać, że pochowany osobnik mógł zostać uznany przez społeczność za czarnoksiężnika albo właśnie wampira lub również przestępcę, który dokonał szczególnie drażliwego występku. Utarło się jednak określenie "wampir" z Hradka, które figuruje nawet na oficjalnej stronie internetowej naszego partnerskiego miasta.

Podziel się ze znajomymi!

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.