Ratusz we Frydlancie, fot. bogatynia.info.pl

We Frydlancie powstaje browar, który odwołuje się do kilkusetletniej tradycji. Piwo będzie sprzedawał również do Polski

Zamkowy Browar Frydlant pierwsze piwo ma wyprodukować jeszcze w tym roku, a w sprzedaży detalicznej ma pojawić się 2013. Jak podają czeskie media (IDNES) trzech gatunków piwa będzie można spróbować podczas Valdštejnských Slavností (vide We Frýdlancie odbędą się uroczystości Wallensteina).

We frydlanckim browarze piwo było warzone od XVI w. Po II Wojnie Światowej produkcja ustała. Pozostały jednak zabytkowe budynki browaru tuż przy zamku. Dotąd mieściły się w nich hurtownia warzyw i dojrzewalnia serów. Koszt remontu samego budynku szacuje się na 10 mln koron (ok 1,7 mln zł). Następne 5 mln koron to zakup technologii warzenia piwa.

Początkowo browar ma produkować 1500 hektolitrów piwa rocznie, ale ostatczne wysokość produkcji jest szacowana na 16 tys. hektolitrów. Na początek zapowiedziane gatunki piw to jasna jedenastka nazwana Albrecht, półciemna dwunastka i ciemna trzynastka. Piwa będą miały zabytkowe etykiety, których wzory udało się zdobyć. Przy browarze będzie również muzeum.

Podziel się ze znajomymi!

W celu zapewnienia jak najlepszych usług online, ta strona korzysta z plików cookies.

Jeśli korzystasz z naszej strony internetowej, wyrażasz zgodę na używanie naszych plików cookies.