Bogatyńskie sklepy próbują sobie radzić z rosnącymi cenami cukru. Dla naszych mieszkańców podwyżka nie jest tak dotkliwa, bo za granicą cukier jest tańszy
W Czechach kilogram cukru kosztuje około 16 koron (niecałe 3 zł), w Niemczech za ten sam produkt zapłacimy 0,65 euro. U nas za słodki kilogram zapłacimy około 5 zł. Od początku roku cena wzrosła niemal dwukrotnie. Sklepy znalazły różne sposoby. W niektórych musimy więcej zapłacić jak chcemy kupić powyżej 10 kg jednorazowo.
Powodów wzrostu cen należy szukać poza granicami naszej gminy, a nawet kraju. Analitycy widzą galopującą cenę w polityce unijnej i spekulacjach giełdowych. Pytani przez nas mieszkańcy nie przejmują się tym zbytnio, ale dla bezpieczeństwa kupili już kilka kilogramów na "zapas". Zamiast wpadać w panikę możemy skorzystać z wyjątkowego położenia naszej gminy. W czeskich sklepach kupimy słodkie kilogramy ciągle w takiej samej cenie, jak były u nas przed podwyżkami. Pewnie do czasu jak Polacy masowo zaczną tam wykupywać cukier...