W Czechach kilogram cukru kosztuje około 16 koron (niecałe 3 zł), w Niemczech za ten sam produkt zapłacimy 0,65 euro. U nas za słodki kilogram zapłacimy około 5, a nawet 6 zł. Od początku roku cena wzrosła niemal dwukrotnie. Sklepy znalazły różne sposoby.
- Niemcy ograniczają sprzedaż cukru Polakom. Jedna osoba może kupić najwyżej cztery kilogramy, a w niektórych sklepach tylko kilogram. Ruch w przygranicznych marketach jest ogromny. Polacy są w stanie wykupić każdą ilość cukru, którego ceny w kraju wciąż są wysokie. Kto chce niemieckim cukrem handlować, musi się sporo nachodzić. Niemcy Polakom cukier wydzielają, za to w Czechach kupić można od ręki nawet tonę - informuje Telewizja Łużyce w swoim reportażu.
Zobacz materiał filmowy Telewizji Łużyce: Niemcy wydzielają Polakom cukier
Podobne artykuły: